Stångbett

Tänkte göra ett inlägg om westernstång betten. Har hört att vi "förstör" våra hästar genom att stoppa in dessa monsterbett i munnen på hästen och flertal ryttare säger sig ha sig skräckfall på detta. Ingen kommentar på detta, ett stångbett i fel händer på fel häst kan bli katastrofalt. Det är därför man inte ska rida på ett stångbett om man verkligen inte kan göra det, om man inte vet hur effekten av det blir eller hur det ens fungerar. 
Så hur fungerar ett stångbett då? Jo, stånget består av såkallade skänklar som går ner, olika längder på olika bett. Under hakan på hästen sitter det en curbstrap, en kedja med läder som man fäster i två olika sidor på bettet. Är så fruktansvärt less på människor som inte förstår innebörden av att rida på ett stång. Ingen vettig människa skulle stoppa in ett stark bett på en häst som inte är redo, ingen ryttare inom någon disiplin eller som kan rida med handen som man behöver för att vara snäll mot hästen. Man måster rida efter hästens villkor!! Tänker dra en pararell till dressyren. (Absolut inget agg mot dressyrryttare, dom står för sin sak och jag står för mig sak. Alla har egna åsikter och jag har min just nu!) En dressyrryttare på högnivå måste rida på kandar, lika så som vi westernryttare måste rida alla våra hästar över 6 år eller om man kommit upp på B-nivå på ett stångbett. Vi westernryttare rider mot ett mål att inte ha kontakt överhuvudtaget med bettet. Dressyrryttaren tävlar med konstant kontakt i munnen.
All ridning innebär att kontakt med hästarnas mun, men ridningen kommer inte genom hästen huvud. Ridningen kommer flöda genm hela kroppen. En westernryttare som kan sin sak rider med förstånd. Sedan har vi dem som slänger in ett stångbett i munnen på sin häst som inte alls är redo för det och skuttar runt utan som helst koll på vad man gör. Men man väljer själv om man vill vara öppensinnad för det här eller så är man inte villig att öppna sig för nya saker. Alla får tycka som de vill, det enda jag vill att folk ska få en positiv inblick i western, för när western är riktigt bra så är det så vackert att kolla på!
Så mitt tips, vill man utveckla sin ridning och börja rida sin häst på stång, ta kontakt med en tränare.
Har du mer frågor om just stångbett eller andra saker rörande westernriding, ta kontakt med någon som har lite hum om vad man gör. Maila mig eller maila någon du vet som kan förklara lite vad det går ut på!

Kommentarer
Postat av: Elin

Super bra skrivet Moa !:) nu borde folk som inte har förstått kanske förstå lite iaf :)

2011-04-06 @ 22:20:51
URL: http://shalomterms.blogg.se/
Postat av: Moa =)

Ja! Det är ju det som är meningen, det är inget alls för att vara dum mot någon. Bara för att upplysa lite hur läget ligger till och att man ska inte dömma någon innan man vet all fakta! :)

2011-04-06 @ 22:29:16
URL: http://nymanshowhorses.blogg.se/
Postat av: Emma

Bra skrivet :)

2011-04-07 @ 08:55:45
URL: http://ranchgirl.blogg.se/
Postat av: Moa =)

2011-04-07 @ 10:44:36
URL: http://nymanshowhore
Postat av: Moa

Tack för den fina responsen! :)

2011-04-07 @ 10:45:09
URL: http://nymanshowhorses.blogg.se/
Postat av: REBECCA

tack sötnos :) ska vi följ varandra via bloglovin? kram

2011-04-07 @ 11:25:43
URL: http://magicstory.blogg.se/
Postat av: Emilie

Bra skrivet... Tror många som håller på med "klassisk" ridning skulle kunna lära sig en hel del av er westernryttare. Jag har ju tränat en del för en tjej som är superduktig på western och hon har hjälp mig jättemycket med dressyren!

2011-04-07 @ 15:57:42
URL: http://barabus.bloggplatsen.se
Postat av: Moa =)

Tackar så mycket. Ja det är nog bra om folk försöker ta åt sig av alla delar av ridningen. Western har ju tagit mycket av dressyrens rörelser och övningar. =)

2011-04-07 @ 16:20:50
URL: http://nymanshowhorses.blogg.se/
Postat av: Julia

Bra skrivet!

2011-04-08 @ 12:29:23
URL: http://jeldh.blogg.se/
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0